Automatyzacja jako polisa na przyszłość

Rozmowa z Ruth E. Fisk, dyrektor odpowiedzialną w Hyland Software za sektor ubezpieczeniowy w skali globalnej

„Gazeta Ubezpieczeniowa”: – Ubezpieczenia to rynek globalny, na którym Hyland Software działa już od ponad dekady. Jak skomentowałaby Pani zachodzące na nim zmiany? Czego można spodziewać się w najbliższym czasie?

Ruth E. Fisk: – Rzeczywiście mamy do czynienia z rynkiem globalnym, ale prawdą jest także to, że rynki lokalne rozwijają się we własnym tempie i mają specyficzne dla siebie uwarunkowania, wynikające z prawa, zwyczajów i innych okoliczności.

Zmiany rozchodzą się zazwyczaj od rynków dojrzałych w kierunku rynków rozwijających się, ale zdarzają się także skokowe zmiany działające w przeciwnym kierunku, czego przykładem są trendy mobilne, a szerzej, cyfrowe. Od 2008 r., czyli od momentu rozpoczęcia się globalnego kryzysu finansowego, zaszło także wiele zmian stymulowanych przez rządy i inne ciała regulacyjne, starające się zapobiec powtórzeniu się takich wstrząsów w przyszłości. Myślę, że cyfryzacja i regulacje wywierają obecnie największy wpływ na branżę. Konsekwencje tych trendów są bardzo głębokie i dotykają praktycznie wszystkich sfer – rozwoju produktów, zarządzania portfelem klientów, kanałów sprzedaży, oceny ryzyka, inwestycji, rentowności… wszystkiego.

Czytaj dalej Gazecie Ubezpieczeniowej

contact PR